Onderwijsinstellingen en sportverenigingen die op enigerlei wijze een subsidierelatie hebben met de gemeente Rotterdam kunnen gewoon doorgaan met particuliere vieringen zoals het feest van Sinterklaas en kunnen dit ook naar eigen goeddunken inrichten.
Subsidies die los staan van deze vieringen kunnen niet door de gemeente als dwangmiddel worden ingezet om bijvoorbeeld de kleur van de Pieten te bepalen. Dat bepalen de verenigingen nog steeds zelf, aldus de Rotterdamse VVD-wethouder Wijbenga.
Wel is het zo dat het stadsbestuur (lees: de coalitie met onder meer vier even sterke partijen: VVD, GroenLinks, D66, GroenLinks) via Sportsupport aan alle sportverenigingen heeft laten weten wat hun basisbesluit is over de Sinterklaasviering in de stad: dat is met roetveegpieten. De gebiedscommissies is ook gevraagd de viering uitdrukkelijk met hen uit te voeren. Maar dat is – voor alle helderheid - geen verplichting voor particuliere verenigingen.
Wethouder Wijbenga heeft dit deze week allemaal nog eens in een notitie vastgelegd. Ook naar het door de islam geïnspireerde Nida, dat als politieke partij aan de basis staat van het nee tegen de oude traditie in Rotterdam. Maar eveneens omdat de viering van Sinterklaas een gevoelig onderwerp blijft.
Afgelopen week kwam het weer eens ter discussie bij de debatten voor de Tweede Kamerverkiezingen toen de (later winnende) D66-lijsttrekker Sigrid Kaag de Zwarte Piet ‘’een zielig figuur’’ noemde.
Aparte subsidies voor onderwijsinstellingen en sportverenigingen die dit jaar (2021) toch een Sinterklaasfeest willen vieren met traditionele Pieten zitten niet meer in de pijpleidingen. Dat is ook gecommuniceerd naar bijvoorbeeld Opzoomermee en de welzijnsorganisaties.
Maar dat kan in 2022 weer veranderd zijn als een nieuwe coalitie in Rotterdam (bijvoorbeeld met Leefbaar Rotterdam) aan de touwtjes trekt.